Szkoła Podstawowa im. św. Kingi w Podstolicach

  • Kalendarium

    Piątek, 2024-04-26

    Imieniny: Marii, Marzeny

Owoce w szkole

Dbamy o zdrowie naszych uczniów


 Nasza szkoła korzysta z dofinansowania z budżetu Unii Europejskiej w ramach europejskiego programu ,, Owoce w szkole’’ prowadzonego przez Agencję Rynku Rolnego.


       Uczniowie klas I-III  za zgodą rodziców uczestniczą w programie ,, OWOCE W SZKOLE’’.  Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci, a w szczególności zwiększenie ilości spożywanych przez nie owoców i warzyw, a także popularyzowanie wiedzy o zdrowym odżywianiu poprzez działania edukacyjne realizowane w szkole.                                                                                                      

Nauczyciele  prowadzący zajęcia w klasach I-III przygotowują 2 scenariusze zajęć o charakterze edukacyjnym, mające na celu poszerzenie wiedzy uczniów na temat zdrowego odżywiania, znaczenia spożywania owoców i warzyw, utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych.

                                                 

Uczniowie otrzymują :


  • Świeże owoce ( jabłka, gruszki )
  • Świeże warzywa ( marchew, rzodkiewkę )
  • Świeże soki ( owocowe, warzywno-owocowe )

 

 

Każdy uczeń otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego warzywnego przygotowanego do bezpośredniego spożycia.


        Dzięki temu programowi dieta uczniów zostaje wzbogacona o dodatkową porcją witamin i składników mineralnych potrzebujących do prawidłowego rozwoju a także poszerza się stan ich wiedzy na temat właściwego odżywiania.

 

         Uczniowie klasy III pod kierunkiem wychowawczyni Marii Hyży  w ramach programu ,, Owoce w szkole’’ realizowali  pod hasłem   ,, Jedzmy zdrowo i kolorowo’’, której celem było promowanie zdrowego stylu życia. Poznali piramidę żywieniową i zasady zdrowego odżywiania. Zapoznali się z tekstem P. Boręsiewicza ,, Dzieło sztuki’’ , oraz wierszem S. Kraszewskiego ,,Witaminowe abecadło’’.


  • Przeprowadzono pogadankę na temat zdrowego odżywiania się.
  • Uczniowie wykonywali prace plastyczne pt: ,, Owoce i warzywa w szkole’’.
  • Rozwiązywali zagadki na temat owoców i warzyw.
  • Rozpoznawali owoce i warzywa różnymi zmysłami.
  • Przedstawiali warzywa i owoce w pięciu grupach kolorystycznych.
  • Zapoznali się z zasadami higienicznego przygotowania  posiłków.

 

 

Uczniowie realizujący zagadnienia związane ze zdrowym stylem życia, zostają wyposażeni w niezbędną wiedzę i właściwe nawyki żywieniowe teraz i w przyszłości.

 


Podstolice 27.01.2014r.


Tekst: Maria Hyży